Sverigedemokraterna som vallokomotiv

Det finns etablerade ”sanningar” som återkommer när man diskuterar valsociologi. En sådan sanning är att Socialdemokraterna alltid tjänar på ett ökat valdeltagande. Något som bygger på föreställningen att det är detsamma som att soffliggare i starka (s)-distrikt tar sig till vallokalen. I verkligheten handlar ett ökat valdeltagande snarare om hur stor gruppen ”förstagångsväljare” (18-22 år) är, och hur benägen den är att gå och rösta.

En annan sådan sanning är att Sverigedemokraterna är underrepresenterade i opinionsundersökningar på grund av att det är skamfyllt att ”erkänna” att man tänker rösta på dem om det var val. Det vore det lite underligt om man skulle undvika att säga att man skulle rösta på ett missnöjesparti om man är missnöjd?

Häromveckan kom en undersökning som gav Sverigedemokraterna 5,8 procent i opinionen. Det finns ingen anledning att misstro de siffrorna. Tvärtom kan man vara lite förvånad att de inte kommit tidigare. Vad ska man då tycka om dessa siffror?

Dels kan vi ta siffrorna med ett upphöjt lugn. På nationell nivå har partiet ständigt underpresterat när det gäller. Eftersom den politiska debatten i Sverige rör sig på en socioekonomisk axel har inte Sverigedemokraternas betoning på sociokulturella frågor (det vill säga främlingsfientlighet och reaktionär värdekonservatism) lyckats få genomslag när temperaturen stiger i valrörelsen.

Men opinionssiffrorna öppnar också upp för en annan möjlighet. Om Sverigedemokraterna med jämna mellanrum dyker upp kring fem procent i opinionsundersökningarna kan de fungera som ett vallokomotiv för Socialdemokraterna (och det rödgröna blocket).

Det finns två väljargrupper som i förhållande till befolkningen i stort är kraftigt överrepresenterade i stödet för det rödgröna blocket, men underrepresenterade bland de som faktiskt går och röstar. Det är dels förstagångsväljare och dels invandrare. Det är väljare som trots sina sympatier mycket väl kan stanna hemma på valdagen.

Ungdomsväljarna eftersom de i mindre utsträckning än andra väljare känner en direkt nytta av politiken då de i mindre utsträckning har lyckats kvalificera sig för a-kassa, eller har ett lika direkt behov av det som brukar kallas välfärdens kärna: skola, vård, omsorg.

I invandrargrupperna finns det med rätta en skepsis att det trots allt inte är så stor skillnad mellan höger och vänster i politiken. Det är ju trots allt inte så att tolvårsperioden 1994-2006 präglades av några verkliga aspirationer på full sysselsättning, något som inte minst drabbade de senast anlända.

Men dessa två grupper har däremot något gemensamt. De vill absolut inte se Sverigedemokraterna i Riksdagen. Därför kan just hotet att de blir invalda, och framförallt att de ska få en vågmästarroll, vara det som kan fungera mobiliserande. Det Sverigedemokratiska hotet kan vara det som avgör om Socialdemokraterna kan få iväg tillräckligt många väljare till vallokalerna. Så kanske ska vi hoppas på att Sverigedemokraternas fula tryne fortsätter att dyka upp i opinionsundersökningarna med jämna mellanrum?

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

6 responses to “Sverigedemokraterna som vallokomotiv

 • Göran Eriksson

  Inte riktigt sant att förstagångsväljarna dissar sverigedemokraterna som du skriver. Sd brukar vara tredje största partiet på högstadieskolor runt om i Sverige. Och vet du varför det är så? Jo dagens svenska ungdomar lever dagligen i mångkulturen. Tyvärr är det inte bara kebab och pizza dom får smaka på.

 • fredrik

  Högstadieelever har inte rösträtt och tycker om att säga saker som chockar vuxengenerationen. När jag gick i högstadiet fick Kalle Anka-partiet ordentligt med röster. Det var inget som fick genomslag i de riktiga valen några år senare.

  2/3 av förstagångsväljarna (dvs de som faktiskt får rösta) sympatiserar med det rödgröna blocket.

 • Per E

  När det gäller ungdomarna är du ute och cyklar. I Aftonbladets ungt val 2006 fick SD 11,9% av rösterna. En stor andel av de som röstade i Ungt val var röstberättigade redan då.

  Ungdomsstyrelsen genomförde samma år ett fuskval där SD officiellt erhöll 4,3% av rösterna. Där vägrade styrelsen att skicka ut valsedlar med SD:s namn (trots att de har rätt till det enligt vallagen). Dessutom förbjöds (!) elever i en hel del skolor att rösta på SD och i andra skolor där elever ändå valt att rösta på SD via att skriva partinamnet på en valsedel så underkändes (! igen) rösten. Syftet med Skolval-06 var att lära elever hur en demokrati fungerar 🙂

  Dessa elever kommer att få rösta för första gången i nästa års val.

  SD är i allmänhet underskattade i opinionsundersökningar. En tydlig trend är att de institut som arbetar både med webpaneler och telefonuppringning får högre resultat för SD i webdelen. Det tyder på att många fortfarande vägrar att berätta för en okänd telefonröst att de tänker rösta på SD.

  Jag är ledsen för din skull, men valvakan nästa år kommer att bli ett mycket tråkigt TV-program för samtliga som sympatiserar med något av de nuvarande riksdagspartierna. SD kommer att komma in med bred mariginal och det borde få de etablerade politikerna att fundera. För SD utmålas ju som ett parti med ett idiotiskt partprogram… ändå anser allt fler att partiet med det idiotiska partiprogrammet är det bästa. Vad säger det om de andra partierna?

  Slutligen. När har SD underpresterat på nationell nivå? Vilket eller vilka val har de backat i?

 • andraandningen

  Socialdemokraterna borde kunna ge Sverigedemokraterna en match genom att göra helt om i invandringsfrågan. Det enda som krävs är att man återvänder till rötterna och börjar se sig som ett parti för svenska arbetare. Det är liberalerna som sitter fast i massinvandringen av ideologiska skäl, inte socialisterna.

 • fredrik

  Per: Ungt val är ett låtsasval. SD har underpresterat i och med att de varken har valts in i Riksdag eller Europaparlament.

  Andra: Varför ska Socialdemokraterna anpassa sig efter ett parti som inte samlar mer än ett par procent i riksdagsvalen?

 • andraandningen

  Jag menar inte man ska anpassa sig. Jag menar man ska i princip stänga gränserna därför att det är rätt sak att göra. Ett viktigt skäl till att man inte föreslår det är att man tror att det (även om det skulle vara bra och ekonomiskt och socialt förnuftigt) strider mot den socialdemokratiska ideologin. Men enligt min mening så är det här ett betydligt mindre problem för socialister än för liberaler. Liberaler sitter verkligen fast i massinvandringen av ideologiska skäl, men inte socialister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: