Primärval i Sumpan

Häromdagen fick jag en inbjudan av Socialdemokraterna i Sundbyberg att i egenskap av medborgare (jag är inte medlem i arbetarekommunen) delta i ”primärvalet” av partiets kommunalrådskandidat. I princip är jag för initiativ att involvera medborgarna mer i den politiska processen. Jag tror att det är en nödvändig utveckling när partierna består av ett allt snävare segment av befolkningen.

Det finns dock några problem med det Sundbybergska experimentet.

För det första kan man konstatera att det är problematiskt att dela ut röstkort genom vanlig ”trappstudsande” hushållsutdelning och att kräva att den som ska delta i valet ska lämna sina personuppgifter på den inskickade valsedeln när man dessutom får reda på att man ”för att ta hand om dig på bästa sätt lagrar … dina uppgifter.” Att man lovar att skilja själva valsedeln från personuppgifterna är inte någon tröst för den som är rädd om sin integritet.

För det andra är det ett problem att Sundbybergssossarna har valt att nominera och rangordna hela trettio kandidater, vilket är så många att de försvinner i mängden. Att man dessutom kan kryssa för en till fem kandidater gör valen godtyckliga på ett sätt att man får känslan av att man inte är ute efter att kora en vinnare. Det verkar snarare som man redan på förhand förväntar sig ett köckelmödding av femprocentare.

Ett rimligare sätt att genomföra den här typen av primärval hade varit att göra ett ordentligt utskick till alla röstberättigade i kommunen. Det hade varit mer seriöst än att godtyckligt lämna ut ett reklamflygblad. Dessutom borde det såklart finnas en tydlig åtskillnad mellan personuppgifterna och en försluten valsedel.

När man uppenbarligen har haft en intern process som föregått primärvalet (man har ju rangordnat kandidaterna) hade det kanske varit en poäng att begränsa antalet kandidater till en handfull. Sedan skulle man kunna ha en process som liknar den Labour använde när de valde deputy leader 2007.

För att bli vald var kandidaten tvungen att samla ihop stöd av hälften av de röstberättigade. Medlemmarna hade möjlighet att rangordna kandidaterna och när förstapreferensrösterna är räknade försvann den kandidat som samlat ihop minst röster och dessa valsedlars andrapreferensröster fördelades på de kvarvarande kandidaterna. Och så fortsatte det på samma vis till dess att en kandidat samlat ihop tillräckligt många röster.

Men som sagt, det är ett bra initiativ. Bättre lycka nästa gång.

[Uppdatering: Ikväll blev det officiellt att Labour kommer att besluta om en folkomröstning om det allmänna brittiska valsystemet där dagens first-past-the-post ställs mot ett system som liknar det ovanstående.]

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: