Sjöstedt om det rödgröna

Den vänsterpartistiske riksdagskandidaten och tidigare europaparlamentarikern Jonas Sjöstedt skriver ett viktigt inlägg på sin blogg där han argumenterar för att det rödgröna projektet borde kunna öppna upp för politiskt engagemang och aktivitet hos de som definierar sig som rödgröna snarare än socialdemokrater, miljöpartister eller vänsterpartister. De åldrande och stela partistrukturerna har skapat en onödigt hög tröskel för politiskt engagemang. Han skriver:

”Hur tar vi vara på kraften hos de här tusentals rödgröna? Hur ska de organiseras? Hur ska de kunna få inflytande över det rödgröna projektet? Här har s-v-mp en viktig uppgift framför sig. Rimligen så borde de tre partierna gemensamt bjuda in partilösa, via webben och till lokala möten, till att arbeta för en rödgrön valseger. De borde erbjudas både politiska möten och utbildning, men främst av allt konkreta arbetsuppgifter för att bidra till en rödgrön valseger. Det borde räcka med att anmäla sig på webben, sedan skulle inbjudan till lokal aktivitet komma med ett brev på posten strax efter.”

För ett drygt år sedan funderade jag mycket över hur just ett sådant här arbete skulle gå till. Just den sänkning av tröskeln för politisk aktivitet kan vara den viktigaste effekten av det rödgröna samarbetet. Men det kräver att partierna och partinära organisationer ställer den nödvändiga infrastrukturen till förfogande. Och hittills har vi inte sett särskilt mycket intresse från partiledningarna att öppna upp arbetsformerna.

Jag skrev om en rödgrön val- och folkrörelse och hur man ska kunna öppna upp för en rödgrön utveckling av politikens innehåll.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

3 responses to “Sjöstedt om det rödgröna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: