Uppsala konstmuseum behöver ett nytt hem

I UppsalaDemokraten skriver de lokala kulturpolitikerna Küllike Montgomery (mp) och Charlotte Baltzer (s) om behovet av att bygga ett nytt konstmuseum i Uppsala. Det är en fråga som (liksom många andra frågor i Uppsala) dragits i långbänk trots att alla verkar vara överens om att den temporära lösningen uppe på Slottet inte är optimala, varken som lokaler eller ur tillgänglighetssynpunkt. Placeringen uppe på åsen gör att många drar sig för att ta en sväng förbi muséet. Något som också syns i besökssiffrorna. Såväl Västerås som Norrköpings konstmuséer lär ha högre besöksantal än Uppsala. Detta trots att Uppsala både borde ha en mer gynnsam befolkningssamman-sättning och är ett större turistmål.

En annan som varit inne på samma spår är Enn Kokk (s) som även han är lokal kulturpolitiker. Vid flera tillfällen har han argumenterat för ett nytt, mer centralt beläget konstmuseum (21 maj 2008 och 16 april 2009), gärna i modern och djärv arkitektur.

Själv är jag förtjust i idén med ett modigt utformat och centralt beläget konstmuseum. Något som faktiskt säger att vi lever i en egen tid och inte bara i ett mellanrum mellan forntid och framtid. Problemet med Uppsala är dock att det finns en ganska unken småstadskonservatism som ser med ogillande på all form av nybyggnation. Är det inte Åhlénshuset så är det Uppsala Konsert & Kongress som folk småreaktionärt beskriver som Uppsalas fulaste hus. 

Ett alternativ kan då bli att inrymma konstmuséet i en redan befintlig byggnad. Som av en slump hittade jag den utmärkta Uppsalabloggen Scribo som föreslår att man ska lägga konstmuséet i den gamla jästfabriken vid Tullgarnsparken. Det är ett intressant förslag, som han (?) påpekar är det en vacker industrifastighet som dessutom ligger fint nere vid ån. Det skulle dessutom ge mer liv åt den nu ganska öde stadsdelen som rimligen borde vara ett av Uppsalas attraktivaste områden.

Själv har jag länge varit inne på att Svettis skulle kunna vara en lämplig placering för ett konstmuseum när Studenthälsan lämnat lokalerna. Läget vid Svandammen skulle dessutom kunna leda till att man skapar förutsättningarna för en spännande kulturoas i Svandammsrummet, framförallt om man samtidigt gör något vettigt av Pumphuset och styr bort biltrafiken därifrån. Dessutom är det absolut nödvändigt att ett konstmuseum måste ha intressant kringverksamhet för att verkligen leva. Föreläsningar, poesiläsningar, författarkvällar, konstworkshops, konserter och andra föreställningar.

Problemet är dock att Svettis är ett byggnadsminne enligt kulturminneslagen, vilket innebär en del begränsningar i vad man får göra. Men jag är för obekant med lokalerna för att spekulera i om det går att bygga om med hänsyn till de regler som innebär att:

 • Byggnaden får inte rivas, flyttas eller till sitt yttre byggas om eller på annat sätt förändras.
 • Inne i gymnastikhuset får ingrepp inte göras i ursprunglig planlösning eller äldre fast inredning i simhallen och gymnastikhallen.
 • Byggnaden skall underhållas så att den inte förfaller. Vård- och underhållsarbeten skall utföras med traditionella byggnadsmaterial och metoder på ett sådant sätt att det kulturhistoriska värdet inte minskar.

Uppdatering: Med anledning av ovannämnda diskussion om konservatism och arkitektur i Uppsala hittade jag följande inlägg. OMFG!

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

5 responses to “Uppsala konstmuseum behöver ett nytt hem

 • Enn Kokk

  Problemen med det nya förslag till placering du har hittat är väl desamma som med andra liknande förslag att förlägga konstmuseet i en befintlig byggnad: Det ligger inte så att besökarna direkt snavar in och lokalerna blir sällan optimala jämfört med om man bygger nytt.

 • fredrik

  Har inte du föreslagit att konstmuséet ska ligga vid gamla tullhuset (jag tar det ur minnet så jag är inte säker)? Det kan väl inte vara mer än max några hundra meter till jästfabriken därifrån? Dessutom så är det rimligen området längs åns nedre östkant som borde vara det attraktivaste alternativet om man vill utveckla staden Uppsala.

  Om byggnaden är lämplig som konstmuseum kan jag inte uttala mig om. Men det är en vacker byggnad där man rimligen inte kommer att ägna sig åt jästtillverkning igen, och något ska den väl användas till.

  Jag skulle gärna se att man byggde en arkitektoniskt spännande byggnad. Men samtidigt vet vi båda hur debatten går i Uppsala så fort något nytt ska byggas.

 • Enn Kokk

  Nej, det har jag aldrig föreslagit.

  Debatten om Musikens hus avskräcker i alla fall inte mig från att vilja bygga ett nytt Konstens hus. Jag blir ännu mera styrkt i min uppfattning av alla beslut om nya idrottshallar fullmäktige nu tar på löpande band.

 • fredrik

  Då minns jag fel.

  Jag tillhör visserligen de som är för byggande av både anläggningar för kultur och idrott. En viss skillnad är dock att idrottsanläggningarna (åtminstone delvis) är tänkta att vara lokaliserade till stadens utkanter.

  Men låt oss säga att det inte skulle skada att parallellt utreda möjligheterna att flytta konstmuséet till en redan existerande byggnad. Nästan vad som helst är bättre än den nuvarande lösningen.

 • jessica

  konst stjäls och felaktigt utformad byggnad och då k-märkt i synnerhet gör det svårt att ändra byggnadens utformning för att fungera ur säkerhetsaspekt

  men att tro att en stor glasbyggnad är rätt miljö för konst är att verkligen inte förstå sig på bevarande av ett föremåls värde men det finns kanske fönster som inte skadar konsten av idag men då måste det vara möjligt att ersätta nuvarande fönster också som ska vara med i prislappen – förutom att glasfasader är fruktansvärda ur energisynpunkt så hur svårt är det egentligen att göra inbrott där?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: