Latteliberalismens feltänk

Jag upptäckte precis att en reaktion på den så kallade ”Tea Party Movement” i USA har dykt upp. Den nya organisationen kallar sig ”Coffee Party Movement”, vilket på flera sätt känns som ett rimligt namn. Det är få arenor som är så förknippade med den liberala vänstern i USA som kaféer. Innan ”lattevänster” blev ett begrepp i Sverige var ”latte liberal” ett begrepp i USA.

Det finns dock ett stort problem med den här nya rörelsen. Den präglas av det tankefel som gör att den amerikanska vänstern inte på allvar har lyckats ta tillbaka problemformuleringsprivilegiet. Eftersom man anser sig vara mer rationella och ärligt talat intelligentare än sina motståndare så utgår de från att man kan vinna med argument, om man bara sätter sig ner och diskuterar sakfrågorna. Som om politik var ett akademiskt seminarium.

Coffee Party Movement handlar därför inte om att organisera människor för att utöva påtryckningar på politiker och förflytta den amerikanska politikens centrum åt vänster. Man fokuserar istället på behovet av samarbete. Som om det finns en korrekt konsensuslösning på politiska frågor.

Vad den amerikanska vänstern borde göra är att lämna universitetsfikets konformitet och brygga sig en kanna vanligt folkligt bryggkaffe och organisera ett alternativ. Politik är kamp, förstår man inte det kommer högern att dominera amerikansk politik även i fortsättningen…

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: