Socialdemokratisk grupp utesluten ur separatistparti i Quebec

Kanadensiska Socialist Project publicerar en intressant analys av läget i det separatistiska partiet Parti Québécois (PQ). För sex år sedan ändrade partiet sina stadgar för att ge den socialdemokratiska falangen, SPQ Libre, särskild status som en ”politisk klubb” inom partiet. Syftet var att upprätthålla banden mellan partiet och fackföreningsrörelsen.

Även om PQ framförallt är ett separatistiskt parti har det traditionellt ansetts vara ett centervänsterparti som på 1970-talet ansökte om medlemskap i Socialistinternationalen (vilket de nekades till med hänvisning till att Kanada redan har ett medlemsparti, NDP). Men det finns en del som tyder på att partiet den senaste tiden rört sig åt höger. Bland annat har man vid en konferens nyligen förflyttat fokus från kollektivt välstånd mot individuellt välstånd.

För två veckor sedan beslutade partiledningen att utesluta SPQ Libre ur PQ. Även om partiledningen menar att det handlar om att SPQ Libres särställning i partiet har gett den en fördelaktig, och mot andra partimedlemmar, orättvis position, menar man från SPQ Libre att det handlar om att man varit kritisk mot partiets högersväng under den nuvarande partiledaren Pauline Marois.

Om gruppens medlemmar kommer att kvarstå som enskilda medlemmar i PQ eller om de kommer att söka sig till det vänstersamarbete som kallas Québec Solidaire är oklart i dagsläget.

Läs även i Montreal Gazette och The Globe & Mail.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: