Sånger om blod och svärd

Det är omöjligt att diskutera Pakistan utan att beröra dyanstin Bhutto. Sedan utbrytningen ur den brittiska kolonin har släkten varit i det politiska livets centrum. Zulfikar Ali Bhutto var landets första demokratiskt valde premiärminister och grundare av det populistiska partiet Pakistanska folkpartiet, PPP. Han avrättades 1979 av militärjuntan som störtade hans regering. Hans dotter Benazir Bhutto var även hon premiärminister och mördades 2007. Idag är hennes man Asif Ali Zadari landets president.

Skribenten Fatima Bhutto tillhör en yngre generation i klanen. Hon är dotter till Benazirs bror, Murtaza Bhutto som mördades 1996. Hon anklagar också sin faster, och framförallt hennes man, för att ligga bakom mordet på sin far.

Fatima Bhutto är en högljudd och välartikulerad vänsterkritiker av tillståndet i Pakistan. I dagarna publicerar hon sin tredje bok, Songs of Blood and Sword som handlar om hennes familj och land. I torsdags intervjuades hon av Barkha Dutt på indisk TV (se intervjun här).

Bokens titel kommer från en dikt av den iranske socialistiske poeten Khusro Golsorkhi som avrättades av shahen (här i en snabb översättning av mig):

I dig gömmer sig sånger om blod och svärd
I dig flyttfåglarna
I dig segersången
Dina ögon har aldrig varit så klara

Fatima Bhuttos hemsida.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: