Ehnmark om Sahlin och socialismens gamla sanningar

Jag ska väl inte påstå att jag har längtat efter att lägga mina vantar på Mona Sahlins nya bok Möjligheternas land (Norstedts).

Det är sällan spännande att läsa sittande politikers böcker. Vill man ha skvallret brukar man få vänta tills karriären är över, och om man vill ha de teoretiska spetsfundigheterna brukar det inte vara till brödpolitikerna man ska ty sig till. Den praktiska politikens män och kvinnor är sällan ideologer vars resonemang kan lyftas ur sin egen tid och sitt eget sammanhang.

Men när jag läser Anders Ehnmarks recension blir jag trots allt lite lockad.

”I en tid då det anses uppfriskande att byta personlighet i politiken (Moderaterna det nya arbetarpartiet) håller hon fast vid gamla satser, när de håller, vilket de överraskande ofta gör. En sådan utmejslades av Saint-Simon och Marx och kanske någon till: ‘Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov’. Mer behöver egentligen inte sägas. Mona säger det ofta.

Radikala sanningar brukar vara 120 år gamla. Lögner brukar vara dagsfärska.”

Fast mig veterligen var det den franske protosocialdemokraten Louis Blanc som först formulerade socialismens sentens i Organisation du travail från 1839. Det borde väl Ehnmark veta?

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

2 responses to “Ehnmark om Sahlin och socialismens gamla sanningar

 • Markus Blomberg

  Kände likadant. Kanske ska läsas ändå.

  • richpeace69

   Fast hans poäng som brukar påpekas på alla idéhistoriska kurser var väl att Saint Simon var den förste som väckte idén några år innan dess medan det var Louis Blanc som formulerade själva satsen 1839 och som exemplevis Marx sedan använde sig av som allmänt tankegods i sitt kritik av Gothaprogrammet ca 40 år senare.

   Fast visst är det slarvigt och ogint av Ehnmark att inte nämna Loius Blanc som de facto är huvudkonstruktör av forumuleringen… Nästan lika slarvigt som de liberala bloggare som öser galla över Mona för att de tror att hon använder ett marx citat medan Marx endast refererade till den vid den här tiden redan vedertagna socialismens moralkodex minst 40-50 år efter att den först formulerats…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: