Kronan räddade svensk turism

I februari förra året skrev jag:

”Något som har betydligt större betydelse för en positiv utveckling av svensk turistindustri är att svenska folket valde att säga nej till EMU 2003. Ett av huvudargumenten som vi som kampanjade på nej-sidan använde var att fördelen med en egen och flytande valuta är att kronan i lågkonjunktur justeras nedåt vilket innebär att svenska varor blir billigare utomlands (vilket i sin tur innebär att sysselsättningen kan upprätthållas i Sverige). Detsamma gäller givetvis i turismindustrin där motsvarigheten mot varuexport är utländska turister som kommer hit. Och precis som att en ‘svag’ krona innebär att det blir mer fördelaktigt för svenskar att köpa svenska varor då priset på importprodukter ökar, blir det också fördelaktigare att semestra i Sverige i jämförelse med att göra detsamma utomlands. Att slippa växla pengar (för att påminna om ett ja-argument) väger i jämförelse ganska lätt.”

Nu läser jag i sommarnumret av Uppsalatidningen (26-31/2010, s 4-5) att antalet övernattningar i Uppsala sjönk med tre procent 2009 jämfört med 2008. Det skulle vid en första anblick tyda på att jag hade fel. Men när man tittar närmare på varifrån besökarna kom så ser man ett annat mönster som utkristalliseras.

Av de elva vanligaste nationaliteterna ökade antalet övernattningar bland tyskar (+1%), finnar (+5%), italienare (+6%) och holländare (+4%). Gemensamt för dessa är att de alla är medlemmar i EMU, medan det bland de övriga sju vanligaste nationaliteterna som minskade sina övernattningar bara fanns ett EMU-land, Frankrike (-6%).

En självständig svensk krona kunde givetvis inte helt och hållet stå emot den ekonomiska kris som sköljde över världen. Men den flytande valutakursen förhindrade trots allt att svensk besöksindustri dippade ännu mer.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

One response to “Kronan räddade svensk turism

  • Anders Nilsson

    Jag har noterat att du försvarat den svenska devalveringspolitiken som ett sätt att upprätthålla välståndsutveckllingen. Nu tror jag inte att om du ser på utveckligne av välståndet i de länder du nämner, att bilden blir lika entydig. Den svenska debvalveringspolitiken har varit en skändlig överflyttning av konsekvenserna av en strukturell ekonomisk kris i Sverige, som varat sedan mitten av 80-talet, på andra länder och inte minst på länder i tredje världen. Att den har säkrat dina löskokta ägg på frukostbordet är däremot sant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: