Sommarstaden Uppsala

Igår presenterade socialdemokraterna i Uppsala – med blivande kommunalrådet Erik Pellling i spetsen – ett program för att göra Uppsala till en av Sveriges tio bästa sommarstäder. Det är den inte idag. Alla vi som tillbringat somrar i Uppsala vet hur det är när folklivet glesnar.

”Vi vill kraftsamla för att på många olika sätt göra Uppsala till en bättre sommarstad för oss som bor här och för besökare. Fler, bättre och lättillgängliga bad är en del men det handlar också om fler sommarjobb, ett bättre kultur- och nöjesutbud och om att se till att fritidsgårdar och teatrar håller öppet även under sommaren, säger kommunalrådskandidaten Erik Pelling (S).”

Programmet har en tydlig jämlikhets- och rättviseperspektiv så som ett socialdemokratiskt program ska ha. Det är 40 000 uppsalabor som varken har tillgång till fritidshus eller åkt på semesterresa det senaste året. Och i programmet finns det flera punkter för att utjämna livschanserna och -möjligheterna för stadens invånare, som vill göra staden tillgänglig för hela befolkningen.

Där finns förslag om att alla ungdomar ska kunna ha ett sommarjobb, bättre kommunikationer till friluftsområden, öka tillgängligheten till årummet samt renovering och utbyggnad av badplatser. Men också att ålägga kommunala institutioner som Stadsbiblioteket och Stadsteatern att ha verksamhet även under sommarmånaderna för att skapa en ”sommaröppen kommun”.

Det man hade velat se mera om var idéer för hur man utvecklade besöksnäringen och turismen (även om det är med på marginalen). Det är visserligen delvis utanför programmets målsättning om en bättre sommarstad. Men ändå intimt sammankopplat med den levande och attraktiva staden som ska leva även under årets varma månader.

Jag hade gärna sett att man utvecklade idéer om hur man ska använda sig av Uppsalas historia.

Kan man tänka sig en vikingaby i Gamla Uppsalas närhet där man avhåller sig från hornprydda plasthjälmar och försöker visa hur man faktiskt levde i området för tusen år sedan. Man skulle kanske kunna utveckla samarbeten med såväl akademisk expertis och byggnads- och konsthantverkare som skådespelare och dramatiker för att skapa något som är mer levande än en skylt vid en runsten.

Även slottet med dess historia bör öppnas upp. Kan man genom ljus- och videoföreställningar till exempel åskådliggöra Drottning Kristinas abdikation och Sturemorden (som ju bara det är en blandning av Shakespeare och Sopranos!)? När det gäller slottet finns också fortfarande den olösta frågan om konstmuseet. Ett högklassiskt konstmuseum är också något som drar besökare.

Man skulle också kunna använda Uppsalas mer spännande lokaler till mer exklusiva sommarengagemang som liknar det som fanns en sommar i början av 2000-talet (2001?) i Botaniska trädgårdens orangeri då lokalerna användes för en högkvalitativ dansk konstutställning i kombination med gästspel av en av Danmarks bästa restauranger. Liknande arrangemang skulle kunna göras varje sommar i samarbete med turistnäringen i olika delar av världen. Uppsala får ett utmärkt arrangemang, de gästande får ett skyltfönster i Sverige.

Men det finns en tydlig progressiv anda i programmet. Politik kan göra skillnad, jag ser fram mot ett rödgrönt maktövertagande i Uppsala.

Se även TV4 Uppsala och UNT.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

3 responses to “Sommarstaden Uppsala

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: