En reform av det brittiska valsystemet

Den konservativ-liberala brittiska regeringen presenterad idag frågeställningen som väljarna ska få ta ställning till i en folkomröstning nästa år. På valsedeln kommer det stå:

”Do you want the United Kingdom to adopt the ‘alternative vote’ system instead of the current ‘first past the post’ system for electing Members of Parliament to the House of Commons?”

Folkomröstningen som var ett krav från Liberaldemokraterna i regeringsförhandlingarna med de Konservativa kommer att äga rum 5 maj nästa år.

Alternativet till dagens ”first past the post”-system är alltså inte ett proportionellt valsystem. Istället är det frågan om ett så kallat ”alternative vote”-system som innebär att man förutom den kandidat/parti man föredrar i första hand kan rösta på ett andrahandsalternativ. För att bli vald måste en kandidat stödjas av minst hälften av de röstande.

Fördelen med det här systemet är att man kan visa på vilket parti man föredra utan att för den skull ”slösa bort” rösten på ett parti som inte har någon chans att vinna. Det skulle i bästa fall kunna fungera som ett påtryckningsmedel på de stora partierna, om till exempel en Labourparlamentariker väljs med stöd av en betydande andel andrahandsväljare som föredrar Green Party (som är tydligare vänster än svenska Miljöpartiet).

Nackdelen är att det trots allt inte är ett proportionellt system och att det gynnar de stora partierna.

En intressant variant hade varit om man hade kombinerat det med det med Billy Braggs förslag om att välja parlamentets överhus proportionellt med samma röst som används i valet till dess underhus (i kombination med AV-systemet skulle det i så fall vara förstahandsrösten).

Det kommer dock inte britterna få ta ställning till. Men det är en bit på väg. Det är dock en skam att Labour inte kom längre i reformerandet av staten under sina 13 år vid makten.

Utöver frågan om folkomröstningen om valsystemet så innehåller propositionen förslag om att minska antalet valkretsar från 650 till 600, och en revidering av valkretsarnas storlek för att skapa mer jämn stora valkretsar. En proposition om att införa fasta femåriga mandatperioder med val första torsdagen i maj lades också fram (idag är det upp till premiärministern att kalla till val).

Läs mer i The Independent och The Guardian.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

3 responses to “En reform av det brittiska valsystemet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: