En rörelseintellektuell har gått ur tiden

Av en slump får jag veta att Jan Lindhagen har avlidit och begravdes igår. Jag kände inte Lindhagen, men han har ändå betytt mycket för min ideologiska utveckling.

Jan Lindhagen grundade i slutet av 1960-talet det man skulle kunna kalla Sveriges första tankesmedja – Gruppen för samhällsstudier vid den socialdemokratiska partiexpeditionen – och var under framförallt sjuttiotalet en ledande intellektuell inom arbetarrörelsen.

Han skrev ett antal viktiga böcker om svensk socialdemokrati. Jag kommer att minnas honom för den aldrig avslutade sviten om Socialdemokratins program, den förutseende – men av samtiden kritiserade – debattboken Hotet mot arbetarrörelsen (tillsammans med Macke Nilsson) och essäsamlingen Ett mått av prövning.

Men framförallt kommer jag att minnas honom för essän Vid källan smakar vattnet bäst eller Varför går vi medströms? som ursprungligen publicerades i antologin Det nödvändiga uppbrottet och senare återpublicerades i det allra första numret av Fronesis. Det är förmodligen en av de mest lysande ideologiska texter som skrivits i svensk socialdemokrati.

En rörelseintellektuell har gått ur tiden. Men hans ord kan fortfarande röra oss.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

5 responses to “En rörelseintellektuell har gått ur tiden

 • Enn Kokk

  Jag var arbetskamrat med Jan under den tid du skriver om, deltog också i ett seminarium av arbetskamrater runt hans första bok om socialdemokratins program allt medan manuskriptet tog form. Jag håller honom mycket högt, inte bara som opinionsanalytiker – han förutsade nästan på tiondelarna när resultatet i 1968 års val.

  Att han så länge har varit borta från den offentliga debatten berodde på att han var svårt sjuk, i MS tror jag.

  Jag såg dödsannonsen men kunde tyvärr inte åka på begravningen – barnbarnen är här – och jag har inte heller kunnat skriva något meningsfullt om honom, eftersom hans böcker finns i lägenheten i Uppsala, medan jag själv finns i Öregrund. Kanske återvänder jag senare till hans betydelsefulla gärning inom vårt parti.

  • fredrik

   Jag har tyvärr inte heller hans böcker inom räckhåll för tillfället. Men han var en av arbetarrörelsens stora intellektuella. Jag ser fram mot en längre text om honom och hans verk.

  • Sven-Olov Lööv

   Jag kommer ihåg att en lysande text av Lindhagen hette Åren vi förlorade. Har du möjligen den för kopiering?
   Bästa hälsningar
   Sven-Olov Lööv

   • fredrik

    Jag har inte tillgång till hans böcker nu så jag vet inte om jag har den. Möjligen finns den med i ”Ett mått av prövning”. Hör med Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek.

 • JLR

  Jan Lindhagen var en värdefull socialdemokrat som skulle ha kunnat ge frukt om han inte motarbetats av Olof Palme. Jan Lindhagen var en av de få inom SAP som ansåg att partiets historia och politiken borde ha sin grund i vår idéhistoria. Han hade lyckats bilda ett Centrum för Samhällstudier och var författare till några böcker om partiprogrammet och en som hade titeln Bolshevikstriden. På den tiden var jag själv bibliotekarie vid Arbetarrörelsens arkiv och en av de ledande socialdemokraterna i Haninge kommun. Vi såg med stor hopp på Jan Lindhagens verksamhet och hoppades få igång studiecirklar om partiets idéhistoria inspirerade av honom. Olof Palme var en briljant partiledare, men en maktmänniska som inte tålde att någon annan drev idéer. Han lade ner Jan Lindhagens embryo till en idéhistorisk partiansluten institution. Han flyttades från Folkets hus till Upplandsgatan och sattes in i en som kan kallas ”arrestlokal” med några meningslösa uppgifter och med förbud att driva sina idéer. Senare fick har ta ett jobb som kommunalrådssekreterare i Stockholms kommun.
  Lindhagen skrev så småningom en artikel i Aftonbladet där han uttalade sig om Palme som en person som hade bättre intellektuellt och moraliskt rykte än vad han förtjänade. Några dagar efter denna publicering blev Olof Palme mördad. Detta gjorde att Lindhagens artikel kom i glömska.
  Olof Palmes rädsla för dem som ville profilera sig ideologiskt visade sig på flera håll. Det fanns en minister från Ronneby (jag minns inte namnet) som började att erbjuda sig som talare i arbetarkommunerna, för att driva på medlemmarnas bildning. Han skulle tala om socialismens idéhistoria. Olof Palle blev rasande och förbjöd honom att fortsätta med dessa föreläsningar. Att Palme inte tålde kritik var känd i partiledningskretsen. Rolf Teorin var partiets organisationsskreterare när Palme tillträde. Han avgick ganska snart på grund av Olof Palmes stil. Palme tålde inte avvikande synpunkter och kritik. Han blev förbannad. Teorin hamnade i Folkparkernas organisation. Hans fru, Maj Britt Teorin, den mest kompetenta kvinnan inom arbetarrörelsen fick aldrig bli minister.
  SAP har styrdes i decennier av en ledning som inte ville ha partiets idéer och idéhistoria på dagordningen. I alla år fanns bara två betrodda personer som fick hålla i den medelmåttiga idédebatten: Ingvar Carlsson och Anne Marie Lindgren. När vi någon gång efterlyste ideologisk bildning inom partiet blev vi hänvisade till dessa två och deras skrifter. Ingen annan fick ta till orda i dessa frågor. När ABF i början av 2000-talet sammankallade till ett möte om Partiets idéutveckling, då var det Ingvar Carlsson och Ann-Marie Lindgren som stod fram vid talarbordet. Det var pinsamt att höra dessa stofiler rabbla upp samma floskler som de hade hållit på med för drygt 20 år sedan, utan någon som helst historiskt analys eller kritiskt granskande tillbakablick. Det var ett ”deja vu” utan like. Jag kunde inte hålla mig från att offentligt visa min förvåning om att SAP inte hade annat att ta upp än en repetition av samma visor som vi hade hört samma personer sjunga två decennier.
  Lindhagen har nu avlidit, som många andra framstående socialdemokrater, helt i glömska. Att t o m Moderaterna kan nu klä sig i socialdemokraternas ideologiska plagg visar bara att SAP hamnat i konkurs och blivit materia för loppmarknad.
  José L Ramírez

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: