Öppna gränser leder till ökat välstånd

DN rapporterar att allt fler arbetslösa akademiker flyr från Sverige till Norge. Det här kan givetvis delvis ses som ett misslyckande för svenskt näringsliv och regeringens frånvarande industri- och arbetsmarknadspolitik (som ju som jag tidigare skrivit mest verkar handla om att subventionera städtjänster för de välbeställda).

Men Svenskt Näringsliv har fel när de genom Malin Sahlen säger att

”Det är jätteoroväckade att akademiker och andra ungdomar ser en anledning att lämna Sverige. För företagen, som behöver de här medarbetarna längre fram, blir en direkt konsekvens att viktig kompetens och potential försvinner ut ur landet. Långsiktigt innebär det lägre tillväxt och välstånd för landet som helhet.”

Rörlighet över gränserna är inte dåligt för svensk ekonomi. Istället handlar det om stora grupper kvalificerade människor som till stor del kommer att återkomma till svensk arbetsmarknad med nya kunskaper och kontaktnät. Långsiktigt handlar det alltså snarare om högre tillväxt och välstånd. Om stat och kapital kan göra de investeringar som krävs för att Sverige ska vara ett land i utvecklingens framkant.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

One response to “Öppna gränser leder till ökat välstånd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: