Vägen till nationens välstånd

Det är säkert fler som läst DN:s artikel om tjugoåttaåriga (28!) Marie som fått veta att hon trots toppbetyg och arbetslivserfarenhet är ”för gammal” för att läsa till psykolog. När hon mejlade för att få en förklaring till regeländringen av Regeringen fick hon svaret att:

”Regeringen har gjort bedömningen att det givits tillräckligt med tid att påbörja studier på högre nivå för de som gick gymnasiet enligt kursplaner före hösten 2000.”

Det är ett sånt sinnessjukt feltänk i Regeringens politik att man tappar hakan. Vi är ett litet land som för vårt framtida välstånd kommer att vara helt beroende av att vi har en välutbildad arbetskraft som kan stå sig i den globala konkurrensen. Då måste vi också ständigt ha beredskap för att människor gör nya val i livet. Vi måste ha ett system som verkligen ger utrymme för ett livslångt lärande där människor har nya chanser att utbilda sig och vidareutbilda sig. Inte bara för deras egen skull (även om det också är eftersträvansvärt), utan för att allas vår framtid är beroende av deras kunskap.

Men i högerns hemliga vision för Sverige finns inte utrymme för sånt. Tack och lov finns ju RUT-avdrag så hon kan börja städa hos de som hade vett att redan i tonåren veta vad de skulle bli och omgående studerade till det. För om det finns något som utmärker välmående och progressiva nationer så är det ju låg utbildningsnivå, låg social rörlighet och gott om hemhjälp för eliten?

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

4 responses to “Vägen till nationens välstånd

 • André

  Ja, med en regering som haft en arbetsmarknadsppolitik som går ut på bl.a. ”flexibilitet” och ”ökad rörlighet” så är det väl lite att skjuta sig själva i knäna att i praktiken omintetgöra möjligheten för vidareutbildning / omskolning för lejonparten av den arbetsföra befolkningen.

 • Jonas

  Tyst i klassen! Regeringen ska bestämma vad du ska göra med ditt liv! Du är väl inte socialist heller!

 • Emil

  Rätta mig om jag har fel, men kan man inte göra ett högskoleprov och söka in på provresultatet? Eller är det max 20 poäng som gäller där?

  Mvh Emil

 • Anders Nilsson

  Det är så djävla dumt att det nog bara kan vara människor långt långt bort frånverkligheten som satt sig före att bli ett med den stat de är satta att förvalta som kommer på något sånt här. För det här är mju inte ens borgerligt specifikt det är ren etatism. Maktfullkomlighet. Bevare oss!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: