Hvarför arbetarerörelsen måste bli socialistisk

Det lilla bokförlaget Murbruk har publicerat Hjalmar Brantings klassiska tal Hvarför arbetarerörelsen måste bli socialistisk med förord av Josef Taalbi som e-bok. Den finns fritt tillgänglig för nedladdning här.

Föredraget som ursprungligen hölls på Gefle Arbetareklubb 24 oktober 1886 och kallades den svenska arbetarrörelsens självständighetsförklaring av Brantings antagonist och biograf Zeth Höglund är en av arbetarrörelsens centrala ideologiska texter.

Det är en kulturgärning helt enkelt.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

3 responses to “Hvarför arbetarerörelsen måste bli socialistisk

 • JLR

  Det finns flera intressanta skrifter från sekelskiftet 1800-1900. En sådan är Fredrik Sterkys: Socialismen, arbetarklassens befrielse.
  Från början var arbetarekommunerna en facklig angelägenhet och det var LO som tog initiativet till grundande av SAP, för att skilja fackliog och politisk verksamhet. Det är också detta som låg till grund för kollektiv anslutnigen. Man ville skilja LO och SAP men inte tappa bort den gemensamma grunden. När SAP bildades ordnade man en tävling om en skrift. Författarnan namn var anonym. När priset till bästa skrift var avklarat då visade sig att författaren var LO:s ordförande Fredrik Sterky.
  Sterky börjar med att reda ut en ofta förekommande begreppssammanblandning, som Retoriken kallar mentonymi. Sterky gör klart att socialismen hatar inte alls ”kapitalet”. Kapital är ju arbete och resurser. Det är när man lägger till ändelsen -ism (kapitalismen), som det blir problematiskt.
  Idag kan vi se hur moderaterna kallat sig ”det nya arbetarpartiet”, men de luras. De borde heta ”arbetets parti”. Det är att folk ska arbeta arslet av sig som är aktiellt för moderåttorna. ”Arbetarna” intresserar dem inte ett dugg.
  Jag har i alla år tyckt att ordet ”full sysselsättning” är ganska farligt. Det är ”meningsfull sysselsättning” som är viktig. Jag frågade en gång Allan Larsson ¨, när han var AMS chef, om det inte var bättre att någon som förstör miljön eller producerar något som är helt onödigt, bara för att få arbete och lön, blev arbetslös. Arbetet för arbetets skull är knappast något gott. Det ska föreligga nytta och behov. Allan Larsson ville inte höra tala om det.
  Första maj-firandet uppstod som ett krav på mindre tvånsgarbete. ”8 timmars arbete – 8 timmars fritid – 8 timmars vila”. Man reagerade mot arbetstvånmghet i 16 timmar om dagen. På 40-talet bytes 1:a maj parollen till ”Full syselsättning”. Det var en intressant kullerbyta. Det var viktigt att folk fick försörjning och detta krävde arbete.
  Men hur mycket behöver vi egentligen. Meningsfull sysselsätting är viktigare. Konsumismen håller på att förstöra både samhället och naturresurserna.

 • JLR

  Ytterligare en skrift som borde lyftas fram i socialdemokratins idéhistoria är ”Socialismen inför verkligheten” av Nils Karleby. Det är sådant tankegods, som lade grunden till en socialism Made in Sweden, som borde hållas kvar i färsk minne. Men SAP:s socialism blev sedermera urvattnan och hamnade i händerna på Leif Andersso, Ingvar Carlsson och Ann-Mari Lindgren, som inte vet bättre.
  Efetr Karleby kom också Wigfors som lyckligtvis inte fallit i glöämska lika mycket.

 • Britta Sethson

  Ja jag läste rätt mycket om och av Branting och Wigforss för en tid sen. Det är rätt vi måste tillbaka till de socialistiska rötterna. Att ligga sked med borgarna är ingen framgångsväg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: