Ingen moralisk stormakt längre

Du vet det där glaset vatten du drack när solen stekte som hetast häromveckan? Du vet att trots att det kommer ur en kran i köket är det en fantastisk lyx som inte är alla förunnad. 4 000 barn dör varje dag för att de inte har tilgång till rent vatten. 900 miljoner människor (det vill säga i runda slängar 100 Sverige) saknar tillgång till rent vatten. Det är ju fruktansvärt, eller hur? Det borde vara en mänsklig rättighet att ha tillgång till rent vatten.

Det är det också sedan Förenta Nationernas generalförsamling natten till torsdag röstade för en resolution att göra rent vatten till en grundläggande mänsklig rättighet. 122 länder röstade för resolutionen. 41 länder lade ner sin röst. Däribland Sverige. Känn på den. Sverige lade ner sin röst när när frågan om att göra rent vatten till en mänsklig rättighet var på dagordningen.

Det är på den nivån dagens regering har lagt Sveriges röst i världen. Vi satt tysta när FN-skrapan i New York ekade av de suckar av lättnad som de nästan 1,5 miljon barnen som dog förra året drog för sina småsyskons skull. Vi satt på våra händer och sa inget.

Vi är ingen moralisk stormakt längre. Jag borde skriva något mer. Men min avsky inför de som satt tysta är för stor. Fy fan…

Intressant? 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

3 responses to “Ingen moralisk stormakt längre

 • JLR

  Att insinuera att Sverige har varit en ”moralisk stormakt” är en löjlig retorisk inledning till denna diskussion. För det första är detta osant, för det andra är allmänna deklarationer ingenting som lööser problem, även om det tillåter beslutsfattarna att skrita med sin godhet utan att göra någonting. ”Nog är det mål och mening i vårt färd, men det är vägen som är mödans värd”. Satsa på självrannsakan och egna åtgärder. Man blir trött av att höra makthavare säga ”jag tar ansvaret” (utan att göra något annat än att säga det, när det konfronteras med något som inte borde ha hänt.

  Det finns många beklagliga omständigheter i världen och de bör tas upp och finna vägar att hjälpa. Men att ta upp allt som är fel i deklarationen om de mänskliga rättigheterna är bara ett spel för gallerierna, ett sätt att göra sig till självgod utan att vidta några åtgärder. Sverige har skrutit länge med sin överlägsna moral, vilket har gett oss image som har gynnat vår marknadsföring och vår levnadsstandard.
  ”Sverige är bäst”. Nobelpriset är ett exempel på hur man gör sig till världens domare med hjäp av pengar. Varför ska Sverige bestämma vilka som är bäst i liitteratur och vetenskap? Det ger IMAGE. Att Sverige har varit en moralisk stormakt är bland de största hycklerierna som finns. En ”deklaration” om rätt till vatten hjälper inte de behövande. Vad Sverige ska göra är rannsaka sin rådande samhällsetik. Varför håller vi fast med en missriktad ”full sysselsättning” som leder till onödig produktion och till onödig konsumism? Hur mycket av naturresurser förbrukar vi inte i onödan, för att tillverka saker som bara kastas bort. Vi gör oss av med enorma mängder av matvaror och förpackningar, vi byter bort och kastar fungerande tekniska redskap, bara därför att några hittat på en ny modell och vill sälja den. Vi förbrukar våra naturresurser och främjar detsamma i de länder som disponerar med gott om vatten och olja. Vad vi behöver är inga storartade internationella rättighetsdeklarationer. Vi måste göra en självrannsakan och se över vårt eget hus. Vi måste handla, inte prata och underteckna fraser.

 • Anders Nilsson

  Frågan är ju när detta skall ha skett. Var det den civiliserade stat som lät CIA flyga ut två egyptier under tortyr ur landet som förlorade sin status när de la ner rösten i FN, kastade ut balterna efter kriget, skapade övervakningstjänster över sina medborgare?

  Eller var det så att Sverige röstade i konsekvens med våra hållningar under historien?

 • JLR

  Det råder en tankeförvrängning som gör sig gällande hela tiden i olika diskussioner om det som bör eller inte bör. Det handlar om problemet om ”antingen-eller”. Det beror säkert på dyrkan för ”matte”, som råder i detta välsignade land. Införandet av mängdläran som ämne i skolan gjorde säkert sitt, även om den kom av sig. Jag hörde om en ung kille som tillfrågades om vilken god handlig han hade begått sist. ”Jag har hjälpt en blid att gå över gatan”, svarade han. ”Detta är väl ingenting”, fick han som kommentar. ”Jadå”, svarade ungen, ”det tog tre timmar … han ville inte”.
  Att tro att det är rätt eller fel att ta eller inte ta ställning till en deklaration som denna är som at tro att man måste gå över gatan, därför att det är grönt ljus.
  Nåväl. Det var dumt av moderaterna att inte skriva på ett till intet förpliktande allmän deklaration. Vad en sådan gest har betydelse och hur man ska tolka moderaternas agerande är faktiskt ett sätt att distrahera frågan. Jag har redan min uppfattning av moderaterna och den kan varken bekräftas eller motsägas genom en sådan handling. Politiken är full av spel för gallerierna. Det viktigaste vore att varje land började ta på allvar sina möjligheter att bidra till en bättre förvaltning av miljön och undersöka vad man kan göra för dem som lider av behov. Det ska inte behöva bli en katastrof som i Haiti, för att plötsligt mobiliseras. Med andra ord: regeringar ska besluta om handlingsplaner, inte om tomma deklarationer för att rädda ansiktet. Jag håller med om att moderaterna borde ha skrivit på, men det kanske är bättre att de inte gjorde det, då kan man inte smita undan med sin moraliska plikt.
  När ska man fråga sig vad pengar är för något (jag menar allvar: vad är pengar?) och varför frihandeln blev en självklarhet som ingen får ifrågasätta. Det kanske hade varit bättre med självförsörjning inom varje land och med politiskt beslutat stöd til de länder som borde få hjälp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: