Hur beskattar man tiggarna?

Jag hade inte tänkt skriva något om migrationsminister Tobias Billströms (m) uttalande om att tiggeri inte är att ”försörja sig på ett ärligt sätt”. Åtminstone inte om man kommer från typ Östeuropa och är rom. Jag blev dock lite inspirerad av Erik Lakksos inlägg (även om det är inte är ett direkt svar på det).

Man kommer inte ifrån att Billströms uttalande stinker lätt av den fläkt av antizigianism som verkar blåsa in över Västeuropa för tillfället (se till exempel här och här). Alla EU-medborgare har rätt att uppehålla sig i annat EU-land i tre månader utan att ange skäl. Det verkar uppenbart att mycket av det tiggeri och gatumusicerande som vi ser i Sverige idag är ett resultat av organiserad brottslighet. Vad jag förstår ägnar sig organiserade ligor sig åt traffickingverksamhet där man mer eller mindre under tvång placerar romer i västeuropeiska länder för att tigga, samla tomglas eller spela på gator och torg.

Men om man betraktar själva verksamheten så kan det knappast vara grunden till Billströms uttalande. Idag är det mer eller mindre omöjligt att röra sig i centrala delar av Sveriges städer utan att bli påhoppad av än den ena och än den andra organisationen som vill ha ett bidrag till sin verksamhet. Det måste i lika stor utsträckning ses som tiggeri. Vad gäller tomglasinsamling och gatumusicerande så kan vi konstatera att det ena rimligen är en verksamhet som sorterar under återvinningsbranschen (ett så kallat ”grönt jobb”) och vad gäller det andra kan det inte vara någon egentlig skillnad mellan dragspelande på Sköndals torg och när Lady Gaga fyller Globen.

Den centrala frågan borde istället vara hur man bekämpar den organiserade brottsligheten och hur man beskattar verksamheten. Fast då måste man komma förbi den stereotypa bilden av den kriminelle zigenaren.

Uppdatering: Det kanske är lite otydligt formulerat. Men det är viktigt att påpeka att verksamheten (tiggande och så vidare) inte är olaglig.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

7 responses to “Hur beskattar man tiggarna?

 • Erik Laakso

  Bra synpunkter för ett vidgat resonemang.

 • Bengt Silfverstrand

  Kan i stort sett instämma. Konkreta exempel på Billströms människosyn finner man bl.a i Helsingborg.

  Se vidare: http://www.s-info.se/silfverstrand

 • Anders Nilsson

  Förutsättningen är ju att vi vågar föra upp försvaret för romernas rättigheter på den politiska agendan, säkert inget vinnarhål i valet dock. Själv är jag med i ett parti som har ambitionen att bära statsmakten, som i sitt valprogram varken nämner diskriminering, invandrare eller invandring. Så det är en lång väg att gå.

 • Alman

  tycker det skriks mycket över att det är jsut romerna som är utsatta, som i fallet danmark där sverige ropar rasist; jag förutsätter och förväntar mig att mitt lands myndigheter utvisar personer som under sin ”3-månaders utan skäl för uppehåll” vilket av de flesta är avsett för semester inte övernattar i andra människors eller bolags byggnader, samt ber andra om pengar. Samma regler gäller för mig som svensk om jag vill åka någonstans, ex Australien, Asien, Sydamerika. Ska det vara så här med EU regler kan vi väl betala en hutlös summa för att gå ur och sen göra saker med sunt förnuft?

 • Andreas

  Det är en viss skillnad att samla in pengar till Rädda Barnen och att försörja sig på tiggeri. Skulle det komma ickesvenska europeiska medborgare till Sverige för att samla in pengar till hivsmittade barn i Afrika tror jag inte Billström vill kasta ut dem, givet att de försörjer sig på ett rimligt sätt.

  Men om du på fullaste allvar tycker att tiggeri är en rimlig försörjning så får man väl bara önska lycka till.

 • Tiggeri är grund för avvisning, men ocker är helt ok « Rebella unga S-kvinnor

  […] mer: Erik Laakso tycker Migrationsverket gör rätt. Fredrik Jansson på Tankar från roten skriver om hur man skulle få in det lagliga tiggeriet i skattesystemet och motverka den […]

 • Simon

  Tur att SD vill illegalisera tiggeri då, det lär ju lösa ett par problem. Sjukt skönt det skulle vara att slippa se alla fejkande tiggare. ”AJ, JAG HAR NÅN STÖRD SKADA (som ingen vet vad det är) OCH CP-RYCKER NÄR FOLK MED PENGAR KOMMER FÖRBI (… sen är jag normal igen)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: