Dagens citat: Privatiseringens pris

”Så, har jag förstått dig rätt att enda skillnaden av privatiseringen är att ni inte kan ge mig den service som ni kunde innan?”

Ola Wong skriver i SvD om ett besök på apoteket efter privatiseringen.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

26 responses to “Dagens citat: Privatiseringens pris

 • Henrik

  Han kanske skulle ha testat en av de 700 nya apotek som växer fram överallt i Sverige istället. Jag har fått ett antal nya apotek att välja mellan, ett stenkast från min arbetsplats eller min bostad. Nu kanske vi dessutom får mer än ett (1) apotek i hela Sverige som har nattöppet!

  • fredrik

   Vi har inte sett några 700 nya apotek än. Det är en väldigt optimistisk prognos från branschorganisationen Sveriges Apoteksförening. Eftersom det rör sig om en sammanslagen bedömning av flera konkurrerande företag så kan vi nog utgå från att det i verkligheten kommer att bli betydligt färre. Inte minst då det förmodligen kommer att bli sämre tillgänglighet i glesbygdsområden.

   Om det blir så mycket nattöppet är jag tveksam till. Det är ju svårt att få tag i ett paket mjölk efter kl 22 på de allra flesta håll i Sverige idag.

   Det hade ju hursomhelst inte hjälpt Ola Wong som ville ha sin produkt åtminstone lika lätt som förr.

  • Morfar Lasse

   Det komiska i den nya situationen finner du i Norrköping, Sveriges 8:de med 130 000 invånare. Totalt finns 18 apotek och i samtliga köpcentra finns minst två och upp till 4 olika apotek. Men något nattöppet eller annan form av jourapotek hittar du inte längre. Det som är öppet längst finns på Åhlens, vilket stänger klockan 20.00 på vardagar, sämst är det på sjukhuset, vilket stänger före besökstid.

 • Henrik

  Jag vet inte hur många nya som har öppnat, men jag kan på rak arm säga en 10-15 nya som redan har öppnat och som jag har sett med egna ögon. Och nu kan man köpa huvudvärkstabletter och nikotinplåster på bensinmackar och ICA-butiker.

  Men fortsätt ni att bekämpa de nya butikerna och avregleringen med målet att få det som i Nordkorea och på Kuba, så blir det mer sannolikt med en fortsatt reforminriktad regering efter valet i september.

  • fredrik

   Nordkorea och Kuba? Är det på den nivån du lägger diskussionen. Det tyder på att resten av argumentationen inte är så mycket av hurra över. Eller menar du på allvar att Sverige har varit en kommunistisk diktatur till precis nyligen?

   Det är ju jättebra att man kan köpa en del stapelvaror på bensinmackar och så. Frågan är möjligen vad det är som ska bekosta de vinster för de privatiserade och de 700 (eller 10-15?) nya apoteken?

   Vad jag förstår ska vinstmarginalen på receptbelagda mediciner ska ju vara på EU-nivå, vilken i snitt är dubbelt så hög som den varit i Sverige. Vilket i sin tur innebär högre kostnader för skattebetalarna (i och med att högkostnadsskyddet är kvar).

   • Henrik

    Jo, Nordkorea och Kuba är de enda länderna med statliga apoteksmonopol så det är absolut ett giltigt argument.

  • Morfar Lasse

   Vad har jag för glädje av huvudvärkstabletter på ICA när jag behöver receptbelagd medicin?

 • Calle Fridén

  Så när andra länder hade apoteksmonopol var de som Kuba eller Nord-Korea? Vad sägs om järnvägsmonopol? Bilprovning? Och – viktigare – är ett statligt Systembolag också ett kommunistiskt diktaturredskap? Vad tycker allianskamraterna om den argumentationen? Förutom att den är larvig, irrelevant och pubertal?

  • Henrik

   Fram tills förra året var det Sverige, Kuba och Nordkorea som hade statliga apoteksmonopol, så jag vet inte vilka andra länder du åsyftar. Jag pratar bara om apoteksmonopol. Inga andra jämförelser i övrigt.

   Det är uppenbart en öm tå man trampar på, annars skulle man inte höra ord som pubertal och larvig. Men faktum kvarstår, vad gäller statliga apoteksmonopol vill ni tillbaka till ett sällskap som består av Nordkorea och Kuba.

 • fredrik

  Jag har ingen aning om hur läkemedelsdistributionen fungerar i Nordkorea och Kuba. Men vi kan konstatera att vi hade ett effektivt system i Sverige (bland annat kunde man få reda på om det fanns knäskydd i storlek large i Bagarmossen) och dessutom hade ett av Europas lägsta prislägen på medicin.

 • Calle Fridén

  Till det kan läggas att kunderna var ohyggligt, enastående, ojämförligt nöjda. Tillgängligheten har varit utan motsvarighet.

 • Henrik

  Om Saudiarabien och Zimbabwe:

  Japp! Av världens 194 stater så finns det numera 192 som saknar ett statligt apoteksmonopol så det känns skönt att tillhöra den skaran.

  • fredrik

   Jag konstaterar att du är väldigt upptagen vid Nordkorea och Kuba. Har du några mer specifika uppgifter om hur läkemedelsdistributionen fungerar där? Det kan ju vara så att den faktiskt fungerar bättre än ett antal av de där 192 andra länderna.

   Väntar dock på svar på frågan om vem som ska betala för ökat vinstuttag?

   • Henrik

    Tja, om du går tillbaka i tråden är inte Nordkorea/Kuba mitt bärande argument, det var mest du och Calle som fastnade vid just det argumentet. Och nej, jag vet inte hur deras statliga apoteksmonopol ser ut. Om du tror att du där kommer hitta argument varför statliga apoteksmonopol faktiskt är bra, är du välkommen att undersöka saken.

    När det gäller läkemedelspriser ligger Sverige strax under medel i Europa, i samma grupp som bl.a. Frankrike och Storbritannien. Det finns således inga klara indikationer på att monopolet i sig skulle ge billigare eller dyrare läkemedel, utan det är andra faktorer som EU-medlemskap, möjlighet till parallellimport osv ( http://www.lakemedelsvarlden.se/zino.aspx?articleID=5173 )

    Här kan man se olika priser på vanliga receptfria läkemedel: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7525708.ab
    Det statliga apoteket är varken billigast eller dyrast.

    När det gäller frågan om vinstuttag ligger det någon märklig presumtion om att den mest effektiva verksamheten skulle vara en stor statlig organisation. Genom konkurrens tvingas aktörerna att agera mer effektivt, erbjuda bättre öppettider och bättre service osv. Detta gör att en kund får betala mer för ett paket alvedon när han köper det klockan 03.00 på en Statoil-mack, än om han går till Willys. Kunden som går till Apoteket får betala någonstans mitt emellan, men det kanske kunden gör för att han gärna betalar ett mervärde för att samtidigt kanske kunna fråga en utbildad farmacevt.

 • fredrik

  Det var du som tog upp Nordkorea och Kuba så jag antog att du kanske satt på någon form av kunskap om hur det fungerar där.

  I Sverige är det ju så att högkostnadsskyddet täcker 80% av läkemedelskostnaderna och det finns det vad jag vet inga planer på att ändra (alltid något). Och med tanke på att i princip alla västeuropeiska länder har högre läkemedelskostnader än i Sverige borde det inte vara helt otänkbart att kostnaderna för skattebetalarna ökar i och med privatiseringen.

  • Henrik

   Nej, Sverige har inte de lägsta priserna i Västeuropa. Enligt länken till Läkemedelsvärlden ligger priserna 5 % under Europasnittet, i samma klass som UK och Frankrike:

   ”Sverige är det land som ligger närmast det genomsnittliga priset för läkemedel i Europa. Dyrast är det i Schweiz och billigast i Makedonien.”

   http://www.lakemedelsvarlden.se/zino.aspx?articleID=5173

   • fredrik

    Du hade redan länkat till den där artikeln. Det är i den som det konstateras att i princip alla västeuropeiska länder har högre läkemedelspriser än Sverige (två finns i samma ”grupp”, oklart om de har dyrare eller billigare priser). I Schweiz är de nästan dubbelt så dyra. De länder som har lägre pris än Sverige är enligt artikeln ett gäng länder i Östeuropa.

    Jag antar att vi kan vara överens att det är troligare att läkemedelspriserna i Sverige kommer vara jämförbara med Norge eller Holland snarare än Makedonien?

    Vilket åter får mig att undra varför skattebetalarna ska betala mer för läkemedel? Det tycks mig vara slöseri med skattebetalarnas pengar.

 • fredrik

  En grej till om artikeln. Det står att ”för generiska preparat visar de att Sverige är den duktigaste användaren i Europa”. Det skulle vara intressant att se om det har någon koppling till monopolet.

  Det är ju trots allt ett segment som kan pressa priserna. Men samtidigt finns det givetvis ett intresse för de stora läkemedelsföretagen att behålla marknaden även när patenten blir fria.

  Man kan tänka sig att läkemedelsföretag äger apotekkedjor och puschar sina egna varor snarare än det som är fördelaktigast för kunden. Eller att man sätter press på apoteken att sälja in de dyrare preparaten för att få tillgång till rabatter och så vidare. Men det är ju spekulationer. Än så länge.

 • Henrik

  Ja, jag länkade till artikeln en gång till eftersom det inte fanns något som tydde på att du hade läst den.

  I artikeln kan man läsa att Sverige har ungefär samma prisnivå på läkemedel som Frankrike och England. Det finns länder som har billigare läkemedel och det finns länder som har dyrare.

  Du verkar tro att just monopolet har gjort att Sverige har hamnat i den här mellangruppen, tillsammans med monopolfria västeuropeiska länder som Frankrike och Storbritannien. Kan du förklara kopplingen till monopolet?

  Vi är den duktigaste användaren av generiska preparat därför att patienten måste betala mellanskillnaden mellan den medicin patient vill ha om den inte vill ha den billigaste likvärdiga produkten. Det har inget med monopolet att göra.

  • fredrik

   Det är svårt att avgöra vad en ”grupp” innebär och hur stora skillnader det finns inom en grupp. Det finns ju trots allt bara sex grupper vilket skulle kunna skulle kunna innebära stora skillnader mellan de olika gruppmedlemmarna. Men i dagsläget vet jag för lite om läkemedelsbranschen i Frankrike och Storbritannien. Det kanske har något med storleken på marknaden att göra?

   Dock kan vi konstatera att alla västeuropeiska länder (med möjligt undantag för Frankrike och/eller Storbritannien), bland annat våra nordiska grannländer, har en högre läkemedelskostnad.

  • Morfar Lasse

   Det finns ett litet problem med det här av vad som är föreskrivet och den medicin som har lägsta pris. Om jag som patient vill ha något som är dyrare. Bara ett annat fabrikat och men samma varunamn, då får jag betala hela uttaget, inte mer eller mindre. Jag vet av egen erfarenhet. Varför gör man som patient bytet? Det finns mindre skillnader i pillren, det kan vara ett bindningsmedel eller sockersubstans.

 • Calle Fridén

  Hur ska man tolka en mening som lyder ”Men fortsätt ni att bekämpa de nya butikerna och avregleringen med målet att få det som i Nordkorea och på Kuba…”?
  Du raljerar över situationen i två diktaturer, vilket fortfarande är pubertalt och korkat. Du struntar fullkomligt i vettiga argument om varför detta är en helt onödig privatisering. Du svarar inte på om andra monopol också är att betrakta som diktaturtecken – och helt plötsligt handlar inte det här om apoteken, utan om tvivelaktig demokratisyn.
  Prisnivåer på medicin kan man reglera på annat vis – det borde väl Henrik veta. Likaså öppettider. Det har inte det minsta att göra med driftformen.

 • Peter Andersson

  Calle. Huruvida det är pubertalt eller ej med jämförelsen med Nordkorea och Kuba avstår jag från att döma i..men noterar att Maud Olofsson använde jämförelsen både i huvudtal och torgmöte under almedalsveckan. Det pubertala är också statsrådsord, snälla du 🙂

 • Calle Fridén

  Efter att ha pratat med exilkubaner kan jag meddela att just frånvaron av privata apotek inte är någon stor fråga i deras kamp för demokrati. Dessutom – eftersom frågan är uppe – finns det verkligen privata apotek i Vitryssland? Till exempel

 • Och så bra det blev… | Högbergs Tankar

  […] SvD, Alliansfritt Sverige den progressiva nyhetsportalen.Bloggat: Martin och Emil och Fredrik och Ann-Sofie skriver alla om Apoteket eller de rester som finns kvar…Mer på NetRoots för […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: