För ihopbyggt?

Carin Jämtin, socialdemokratisk oppositionsledare i Stockholms stadshus, intervjuas i SvD. Och visst kommer det fram saker som är bra. Att vårdnadsbidraget ska avskaffas och att det ska byggas 15 000 nya bostäder i Stockholm om de rödgröna bildar majoritet efter valet.

Men det är fortfarande svårt att få en klar bild av vad den socialdemokratiska visionen för Stockholm är. Det finns en del bra förslag, men de är inte sammankopplade i en större berättelse. Jämtin säger själv:

”Vi har varit dåliga på att beskriva skillnaden i samhällsmodeller. Det handlar inte om att vi vill lägga åtta kronor mer på skolan, utan om vilken modell man vill ha. Vi tror på ett samhälle där man fördelar mer jämlikt.”

Dessutom blir jag orolig när jag läser att hon säger

Som det är nu så tycker jag, exempelvis på Årstafältet, att man prioriterar bostäderna för mycket och grönområdena för lite. Man måste lyfta sig för mindre frimärksplanering och mer av fågelperspektiv. Annars riskerar vi att hamna i att hela Stockholm är ihopbyggt…”

Visserligen slipper vi de galna idéerna om ett egnahemsprojekt som varit på tavlan tidigare. Och gemensamma grönområden är bättre än privata gräsmattor. Men det är fortfarande en utspridd stad som målas upp. Jag är tveksam om det är så man bygger en dynamisk storstad. Och 15 000 bostäder är inte så mycket ens till att börja med.

Jag har tidigare skrivit om socialdemokratisk storstadspolitik bland annat här, här, här, här och här.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

2 responses to “För ihopbyggt?

 • Niklas

  Socialdemokraterna kan så mycket bättre än detta. Till stor del kan segregationen tillskrivas det faktum att Stockholm, de senaste 80 åren, byggts ut i form av isolerade förortsöar, utan vidare kontakt med varann. Hur kan man som socialdemokrat tycka att sammanbyggningen av dessa skulle vara dålig. Att vi skulle bli av med grönområden är förvisso sant. Men Stockholms tätort består till väldigt stor del av grönområden. Bygg istället ihop stadsdelarna och förädla grönområdena så att det blir riktiga parker.

  För mig är ställningstagandet väldigt enkelt. Genom att kitta ihop förorterna med tät stadsbebyggelse råder vi bot på bostadslöshet (egentligen behövs 15.000 bostäder per år, inte mandatperiod), ger bättre förutsättningar att komma tillrätta med segregering, samt skapar en täthet som ger bättre förutsättningar att skapa bra parker och inte minst: ger bra underlag för flerkärnigt kollektivtrafiknät. Det sista är ett måste om vi vill reducera biltrafiken (ett måste pga växthuseffekten).

 • Per

  Jag tror som blogginlägget och Niklas Ons kommentar att segregationen i Stockholm måste byggas bort. Varför S sin politik inte tar hänsyn till detta tror jag hänger ihop med
  vad S egentligen menar med (Jag lånar Carin Jämtins ord) ”Vi tror på ett samhälle där man fördelar mer jämlikt.”

  Problemet tror jag ligger i att de allra flesta som röstar på S tolkar en mer jämlik fördelning som att de ska få mer eller åtminstone inte behöva avstå något.

  Att de som redan har en bostad skulle avstå från ”sitt” grönområde för att därmed göra det möjligt att bygga fler bostäder bler därmed en omöjlig fråga att driva.

  Inte heller är det säkert att de som redan har en bostad verkligen vill att deras område byggs ihop med ett mindre attraktivt område.

  Inget parti kan gå emot sina väljares intressen i vitala frågor. De som har en bostad är alltid fler än de som är utan. De förra röstar ogärna bort sina privilegier.

  Vad skulle förresten en mer jämlik fördeling av bostäderna i Stockholms innerstad innebära? Somliga resurser går inte att fördela jämlikt. Då får man hitta andra vägar som att beskatta alla bostäder (inte bara villor) i attraktiva lägen mer och använda pengarna till t.ex. förbättrad kollektivtrafik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: