Rädda museijärnvägarna

Ibland får politiska beslut oförutsedda följder. I GP och DN kan man idag läsa att Sveriges museijärnvägar riskerar att vara tvungna att lägga ner sedan Transportstyrelsen har föreslagit att föreningarna som driver järnvägarna själva ska bekosta tillsyn och kontroller. Detta som en följd av regeringens beslut att Transportstyrelsen i huvudsak ska finansieras via avgifter för tillståndsgivning, tillsyn och registerhållning.

Det här vore djupt olyckigt. Museijärnvägarna är inte bara en hobby för en grupp entusiaster. Det är en levande del av vårt kulturarv. Kanske till och med i större utsträckning än slott och herresäten. Det var med järnvägens utbyggnad som vi blev ett sammanhållet land. Innan dess fanns det inte ens anledning att ha gemensam tid.

Jag hoppas att museijärnvägarna får leva vidare. De bär med sig ett löfte om framsteg och berättar om hur vi blev de vi är.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

One response to “Rädda museijärnvägarna

  • Anders

    Att slita för att besökarna ska få ett fint minne är en sak – det gör vi gärna.

    Men att slita för att Alliansen ska få bedriva sin vidriga bakåtsträvande och kortsiktiga politik – det är inte realistiskt.

    Sveriges museijärnvägar ger f.ö. staten inkomster som vida överstiger vad staten sparar på att avgiftsbelägga tillståndsgivning, tillsyn och registerhållning. Vad som inte betalas till statskassan i form av moms, investeras i olika verksamhet och renoveringar som i sin tur ger moms- och skatteintäkter.

    Argumenten att skicka Alliansen ut i kylan i höst blir allt fler. Aldrig mer ska vi ge Borgarpacket tillgång till Sveriges ministerstolar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: