En värld att vinna?

Idag får utlandssvenskarna börja rösta. 132 777 medborgare som har rösträtt, nästan två procent av alla röstberättigade. Men väldigt lite kommer göras av partierna för att nå dem. Det nationella sammanhang där vår demokrati skapades i och våra organisationer verkat i ligger som en våt filt över hur vi förhåller oss till demokratin och dess geografiska gränser.

Varför finns det inte svenska socialdemokratiska föreningar i London, Paris och New York? Eller var nu än en större koloni svenskar kan tänkas finnas. Socialdemokratiska föreningar som skulle kunna vara dubbelorganiserade i det lokala socialdemokratiska partiet och fungera som en transnationell länk på gräsrotsnivå som för idéer fram och tillbaka. Föreningar som är verksamma i sin nya omgivning som en del av socialdemokratin.

Det spelar ingen roll hur ofta man sjunger Internationalen om man inte skapar en organisation som kan ta tillvara på kunskaper och aktivitet som korsar gränser. Det finns en värld att vinna. Eller åtminstone en del väljare.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

One response to “En värld att vinna?

  • JLR

    Det är bara att bilda ett förbund för socialdemokrater bosatta utomlands, vid sidan av kvinnoförbundet och ungdosmförbundet och kristna socialdemokrater. Spanien harhaft en sådan organisation med egna föreningar på olika håll, egna kongresser och ett sekretariat i Madrid inom partistyrelsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: