Moderat nyspråk

I Aftonbladet kan man läsa att Fredrik Reinfeldt anser att om man sänker skatten för höginkomsttagare mer än för låginkomsttagare så kommer inkomstklyftorna att minska. Det är de ”dynamiska effekterna” som ska göra det. Maken till nyspråk får man leta efter.

Man får också veta att arbetslösa är ”människor som inte jobbar”. Som om det var något självvalt. Det Reinfeldt inte talar om är att att syftet med den här politiken är att tvinga fram ett låglöneproletariat genom att den så kallade reservationslönen sänks.

Det är inte en politik för minskade klyftor. Det är en politik för att öka och cementera inkomstklyftorna i samhället.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

7 responses to “Moderat nyspråk

 • JLR

  Ja, Reinfeldt ock ”moderåttorna” håller på ett manipulera språket och skulle behöva en riktig retorisk granskning. Jag arbetar för införandet av Retorik som seriöst språkgranskande ämne i skolan.
  Men … som man bäddar får man ligga. Socialdemokraterna har inte varit sämre på att vilseleda med språket. En gång i tiden startade i USA en rörelse om Första Maj som förankrades i Sverige under mottot: ”8 timmars arbete, 8 timmars fritid, 8 timmar sömn”. Så småningom förvandlades detta till ”Full sysselsättning” som Första maj-paroll. Jag skrev en uppsats om arbetsbegreppet som inte gillades av Framtidsstudiesekretariatet. Och juristen Anna Chrisstiansen (sorgligt avliden) förde en envis diskussion om ett sunt ”arbetsbegrepp” i DN. Ingen vågade bemötta henne. André Gorz drev samma fråga i Frankrike och var ett tag välkänt i Sverige. Han begick självmord och finns inte längre. Ordet ”arbete” har förresten samma etymologiska ursprung som ”robot”. På ryska heter ”arbeta” också ”rabotti”.
  Att försköna den ”fulla sysselsättningen” är helt korkat. Det vi behöver är ”meningsfull sysselsättning”. Jag ställde denna fråga till Allan Larsson, som var AMS chef ett tag, men han var svarslös. han hade bara att följa Riksdagens beslut, inte att ifrågasätta dem. Jag hade dock inte bet honom at begå tjänstefel, utan att tala om vad han tyckte. Men en svensk tjänsteman ska inte ha några personliga uppfattningar. Tystnad och lydnad igår tydligen i tjänsten.
  Ordet ARBETE har blivit metonymiskt vilseledande (för att använda den retoriska benämningen på denna typ av ordförvanskningar). Man blandar ihop ”arbete” med ”lönearbete”, som om alla som är lönearbetare gjorde nytta och den som är s k ”arbetsklös” inte gjorde något. Men det är bara verksamheten som betalas med pengar som kallas ”arbete” i Sverige och ingår i BNP. I andra länder talar man om ”anställning”, inte om ”arbete”. Det som vi kallar ”arbetsförmedling” heter i andra språk ”anställningsförmedling”. Man vill få folk anställda och att de får lön för att försörja sig. Om de sedan bara dricker kaffe och pratar skit på sin ”arbets”-tid och ibland gör något som är t o m kontraproduktivt, det spelar ingen roll. Det är BNP som gäller och ett rår kan höja också BNP. Det var något, vars namn jag ej minns, son envis skrev i Aftonbladet att de s k ”arbetsgivarna” var ”arbetstagare”. De tog vårt arbete till sin fördel. Det finns i våra arbetsplatser idag alldeles för många ”arbetsgivare” folk som inte bara låter bli att göra nytta utan får andra att ingripa ständigt och rätta till. De ger arbete åt andra i stället för att arbeta själva.
  Ni kan alltså inte klandra Reinfeldt för att han utnyttjat socialdemokratins vokabulär. Moderaterna är inget arbetarparti, de struntar i arbetarna, de vill bara att folk ska jobba som fan under kontrollerade former och ibland förstöra miljön och tillverka en massa onödig skit. för att få försörjning. Vårt samhälle behöver egentligen mycket mindre arbete än vad vi bedriver. Men så länge pengarna blir det språket som styr arbetet, så är det helt åt helvete. Vi skulle behöva fundera på vad ”pengar” egentligen är. Har ni tänkt på det?

 • Amanda

  Om ”människor som inte arbetar” innebär att det är självvalt, enligt din tolkning, borde även ”människor som är sjuka” vara det av fri vilja. Din tolkning, inte min, inte den moderata.

 • Yvonne Domeij

  Som ålderspensionär betalar jag nu under Fredrik Reinfeldt mer skatt än de som lyfter lön och inte pension. Alltså kan jag bara använda internet på biblioteket där det är gratis eller som nu när jag tankat på mitt mobila internet för ett dygn á 29 kr. Mer har en (F-ordet) inte råd med. Lågintensiv utrotning pågår! Mvh YD

  PS
  F-ordet är förstås fattig

 • Kent Wallin

  Per Schlingman, moderaternas partisekreterare, förklarade 2008 att ”nu ska vi göra Sverige mer rättvist”. Den rättvisan har vi fått nog av nu.

 • Dynamiska effekter, eller: mer voodo i ekonomin! « Storstad

  […] våran Aset skriver också, liksom Fredrik Jansson och Peter Högberg.  Vänsterekonomerna går grundligt igenom varför inte jobbskatteavdraget […]

 • Att vänta på blåsig busshållplats stjäl livsenergi och tid | Kulturbloggen

  […] som bloggat: Aset skriver också, liksom Fredrik Jansson och Peter Högberg.  Vänsterekonomerna går grundligt igenom varför inte jobbskatteavdraget […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: