Slavarnas frigörelse är de borgerligas verk?

Jag läser Per Gudmundsons lite underliga ledare i SvD. Så här en månad innan allmänna val så väljer han att sätta fokus på en liten anarkisttillställning i Göteborg som går under benämningen ”heterohatets dag”. Jag vet inget om den här tillställningen, och man kan möjligen ifrågasätta hur konstruktiv den är om man nu vill komma åt ”heteropatriarkapitalismen”.

Men det som fångar min uppmärksamhet är att efter det att Gudmundson försökt leda i bevis att det är vänstern som hatar bögar genom att hänvisa till en stalinistisk sekt på 1970-talet (man kan möjligen undra vilka käcka citat man skulle kunna hitta i ämnet hos mer etablerade borgerliga politiker från samma tid?) så konstaterar han att bland annat kampen mot slaveriet ”härrör ur borgerliga salonger”.

Jag som trodde att den härrörde från slavarna…

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

5 responses to “Slavarnas frigörelse är de borgerligas verk?

 • Cheng

  Om du hade varit det minsta påläst så hade du vetat att det var just borgerliga, evangeliska protestanter som ledde kampen som avskaffade slaveriet i Storbritannien och alla dess kolonier år 1807 (en tid när det brittiska imperiet var världsledande i slavhandel). Man hade till och med en flottstyrka (West africa squadron) som såg till att kapa amerikanska och brasilianska slavtransporter över atlanten för att återföra slavarna till Afrika.

 • Johan Sjölander

  Och han Spartakus? Hängde han också på brittiska klubbar?

 • Cheng

  Ja, för slavuppror är ju samma sak som slavfrigörelse? Spartacus slogs knappast för emancipation av slavar och avskaffande av slaveri. Oavsett vad du tror att Kirk Douglas försökte förmedla för tolkning av saken.

  Att det vad den dåtida politiska vänstern (= liberaler och evangeliska kristnga) som drev abolitioinismen i upplysningens spår är inte ens en diskussionsfråga. Nu menar jag inte att Stsorbritannien var först (Bl.a Danmark-Norge var snabbare), men det faktum att West Africa Squadron befriade nära 150.000 slavar på väg mot Nord/Sydamerika torde tala för att det knappast var något självändamål för borgare att bibehålla slaveri.

 • fredrik

  Fast det är inte vad Gudmundson skriver. Han säger att kamp mot slaveri härrör ur borgerliga salonger. Jag skulle hävda att kampen mot slaveri härrör ur slaveriet.

  Femtio år innan Storbritannien avskaffade slaveriet tvingade jamaicanska ”maroons” (samhällen av förrymda slavar) kolonisatörerna att skriva under avtal som gjorde dem fria. Rimligen en kamp mot slaveriet som inte härrör från några borgerliga salonger.

  Och det är klart att det inte fanns något självändamål med slaveriet för borgerligheten. Lönearbete var mycket mer kostnadseffektivt.

 • Cheng

  Inte för att vara sådan, men att maroonsamhällen med förrymda slavar skulle räknas som abolition är bara befängt.

  Storbritannien var det första land som slopade slaveriet och alla dess avarter (inkl livegenskap) i alla territorier och i alla sammanhang. Vissa länder hade avskaffat slaveri med infört livegenskap (Ryssland), Vissa hade avskaffat slaveri på hemmaplan (Portugal), vissa samhällen hade omkullkastats av slavuppror (Haiti) osv, men ingen, inte ens maroonsamhällena, före britternas abolitionsrörelse hade någon slags universell, humanistisk syn på slavfrågan.

  Alltså: Kamp mot ofrihet och förtryck har förekommit sedan historiens begynnelse. En kamp för universellt avskaffande av slaveri på moraliska och humana grunder härstammar från den brittiska Whig-traditionen (Att en del av rörelsens framgångar beror på utbredd white-slavery-moralpanik är iofs också sant).

  Och nej, lönearbete var tydligen inte alls mer kostnadseffektivt eftersom plantageägare fortsatte att försöka smuggla slavar över atlanten långt efter det att West Africa Squadron bildades. Hence 150.000 återbördade slavar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: