Konsumentmakt mot rasistpropaganda

Via Dagens Media kan man ta del av den tv-reklam som Sverigedemokraterna kommer att sända i TV4 i valrörelsen. Det är en öppet rasistisk drapa som vi inte sett motsvarighet till i modern tid. Och den kommer alltså att visas i TV4. Detta har givietvis TV4 och Sverigedemokraterna all rätt att komma överens om. Men det behöver inte betyda att man måste tiga still när rasistisk propaganda väller in i våra vardagsrum.

Mitt förslag är helt enkelt att man varje gång reklamfilmen visas skickar ett kort mejl till de företag som annonserar i samma reklamblock och påpekar att deras varor och tjänster givetvis inte är ett alternativ så länge de kopplas samman med rasism och främlingsfientlighet.

Använd din makt och rätt som konsument att välja bort det du inte accepterar.

Uppdatering: Det tog inte lång tid för TV4 att inse vilka ekonomiska värden som stod på spel om de skulle visa Sverigedemokraternas TV-reklam. Läs mer i Resumé.

Läs förövrigt också Expo-Alex’ blogginlägg.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

5 responses to “Konsumentmakt mot rasistpropaganda

 • michaeleriksson

  Då jag mycket medvetet har gjort det omöjligt för min dator att spela Flash kan jag tyvärr inte ta del av just det här inslaget. Men: Vad jag har sett så långt är att icke-rasistiska uttalande stämplas som rasistiska av retoriska grunder eller av okunnighet. Jfr. http://www.aswedeingermany.de/50LanguageAndWriting/50Racism.html
  Detta framförallt där SD är berörda. Jfr. http://www.aswedeingermany.de/60Misc/50SD.html

  Oavsett detta är de åtgärder du föreslår djupt odemokratiska, och syftar till att i förväg utesluta ett parti från debatten—istället för att seriöst bemöta dem med argument. Ta detta till förlängningen: Låt alla vänsterväljare boykottera dem som tillåter reklam för de borgerliga småpartierna och borgerliga väljare dito för V och Mp.

 • fredrik

  Det var det fånigaste jag hört. Du menar att det är odemokratiskt att jag skulle tala om för företag att jag inte tänker köpa deras varor/tjänster om de förekommer i vissa sammanhang? Du menar att jag inte har yttrandefrihet?

  Dessutom kan vi ju konstatera att Sverigedemokraterna nekat såväl Socialistiska partiet som Expo att annonsera i deras tidning. Jag förstår inte riktigt vad skillnaden skulle vara.

 • michaeleriksson

  Att man kan göra en sak betyder inte att man bör göra den. Ditt inlägg syftar till att med ojusta medel minska debattutrymmet för ett parti du inte gillar.

  Vad angår SDs egen tidning kan man detta eventuellt också vara fel—men å andra sidan kan man argumentera att just partitidningar utgör ett specialfall. Därutöver bör man titta på annonsen innan man dömer: Expo (eventuellt också Socialistiska Partiet) är djupt SD-fientligt och annonsen kanske var av en oacceptabel art.

 • fredrik

  Så det är andra spelregler som gäller för SD? Jag tycker att deras annons är av ”oacceptabel art”. En åsikt som tydligen även TV4:s ledning kommit fram till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: