Vänsterreformism: Några förslag för en modern socialdemokrati

Under nyliberalismens hegemoniska åttio- och nittiotal blev benämningen på vänster och höger i socialdemokratin traditionalister respektive förnyare. I en tid där högern dominerade det idépolitiska samtalet blev det självklart att förnyelse var detsamma som att anpassa sig till den liberala diskursen. Vänster innebar att man som bäst försökte ställa sig i vägen. I en tid där en amerikansk högerregering i praktiken socialiserar bolånesektorn är det rimligen något som borde tillhöra det förgångna. Tyvärr har det inte riktigt sjunkit in hos socialdemokratin i Sverige.

En socialdemokratisk politik inför och efter valet 2010 måste givetvis innebära en rad återställare. Höjda ersättningsnivåer, möjlighet att göra avdrag för fackföreningsavgiften, och så vidare. Men den måste också innehålla en progressiv satsning på den gemensamma sektorn.

En bärande idé i den borgerliga diskursen var motsatsparet ”den närande sektorn” och ”den tärande sektorn”. Vi fick lära oss att gemensamma nyttigheter som var skattefinansierade och i offentlig ägo var ”tärande”, men att de kunde bli ”närande” om skatterna ersattes med privata försäkringar och ägandet övertogs av privata företag. Egentligen är det helt otroligt att denna fåniga berättelse fick fäste i den allmänna debatten. Och det är ännu otroligare att socialdemokraterna har så svårt att släppa den.

Den gemensamma sektorn är tvärtom tillväxtdrivande. Genom att upprätthålla en hög sysselsättning där kan vi ta oss igenom den pågående lågkonjunkturen samtidigt som vi förbättrar servicen för de som behöver den bäst, de sjuka, de gamla, de unga. Genom att hålla uppe sysselsättningsgraden i den gemensamma sektorn skapar vi även underlag för anställningar i den privata sektorn, inte minst i servicesektorn.

Men också genom en ökad satsning på forskning och högre utbildning skapar vi förutsättningar för nya företag att växa fram som kan vara marknadsledande i de nya branscher som blir resultatet av denna forskning. Men det kräver också att vi skapar bättre förutsättningar för dessa nya företag att få tillgång till riskkapital. Här kan pensionsfonderna användas för att försäkra oss om att framtidens industrier kommer att finnas i Sverige. Det är ju tveklöst så att det är bra om folk har jobb innan de går i pension.

Innan den ekonomiska krisen började dominera det politiska samtalet så var klimatet frågan på allas läppar. Tyvärr har klimatdiskussionen fått en doft av våt vadmal och kålrötter. Istället för gröna vågen-nostalgi borde den nödvändiga omställningen ha en känsla av Star Trek, ”to boldly go where no man has gone before”. Vi måste satsa på det som är framtiden. Snabbtåg ska ersätta inrikesflyg. Solpaneler, vindkraft och bergvärme ska i större utsträckning stå för den privata energikonsumtionen. Det måste vara ekonomiskt attraktivt att använda sig av kollektivtrafik istället för privatbilism. Utvecklingen och användandet av alla dessa tekniker skapar också nya jobb. Vi måste återta visionen av framtiden som något glänsande och fantastiskt, en utopi snarare än en dystopi.

Vi har en bostadsbrist i Sverige. Och samtidigt som det byggts alldeles för få bostäder har stora bestånd omvandlats till bostadsrätter. För att återställa någon slags balans på bostadsmarknaden måste vi åter börja bygga hyresrätter. Det är möjligt att detta kommer att kräva riktade statliga stöd. Men framförallt krävs det att det finns byggherrar som vill bygga hyresrätter. Här har de allmännyttiga bostadsföretagen en viktig roll att spela. Det är också nu som man ska bygga hyresrätter. I en vikande konjunktur hamnar man i en starkare förhandlingsposition gentemot byggbolagen. Det finns alltså möjlighet att bygga billigare, framförallt om man samtidigt återlär sig att upphandla tjänster så att man inte skänker hela entreprenaden åt något av de oligopolföretag som idag dominerar den svenska byggmarknaden. Även här kan det finnas en god anledning att ge kommunerna möjlighet att få fördelaktiga lån ur pensionsfonderna. En satsning på byggande under en lågkonjunktur innebär också att man dämpar arbetslösheten.

Det är några punkter som borde vara mer dominerande i en modern socialdemokratisk politik. Att vara socialdemokratisk förnyare måste på sätt och vis innebära att man är socialdemokratisk traditionalist. Ernst Wigforss bemötte arbetslösheten med jobb. Gustav Möller ansåg att endast det bästa var gott nog åt folket och lade grunden till den generella välfärden. Tage Erlander påbörjade utbyggnaden av den högre utbildningen och forskningen. Olof Palme byggde ut den gemensamma sektorn och skapade förutsättningar för ett mer jämställt samhälle. Allt detta var rationell och dynamisk vänsterreformism. Det är i den traditionen vi kan bemöta dagens och morgondagens utmaningar.

”Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd –
men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.”

”I Rörelse” av Karin Boye

Läs även Tony Johanssons (s) ledare i Skånska Dagbladet.

25 reaktioner på ”Vänsterreformism: Några förslag för en modern socialdemokrati

  1. Välfärdsgruppens 49 sidor långa rapport har nog fått ett oförtjänt dåligt rykte hos många som inte läst rapporten men diverse kritik emot den.I stort tycker jag att rapporten bygger på socialdemokratiska värderingar som följt oss genom alla åren. När man i rapporten tycker att offentlig verksamhet ska kunna nyttja aktörer i det civila samhället som utförare under kontrollerade former kan man erinra sig att det i tidigt 1900-tal skedde i stor utsträckning i orter dit kommunen inte nådde. drottsförening,ABF,FolketsHusförening och Frikyrkor tog ansvar för mycket som vi senare lade över på offentlig verksamhet.

    Jag gillar vad rapportens klara inriktning att det är människan som är målet i rapporten. Inte några diffusa krav på att marknaden ska få komma in och ta hand om miljarderna som omsätts. I den mån andra aktörer utnyttjas ska det ske i former som tryggar att de offentliga ansvaret kan utkrävas.

  2. Tord.

    Än så länge finns det ingen som har lyckats förklara vilka fördelar det finns med att entrepenadisera eller privatisera. På vilket sätt ger det bättre service? På vilket sätt får personalen (och då menar jag all personal, inklusive till exempel lokalvårdare) en bättre arbetsmiljö? På vilket sätt ökar kvaliteten?

    Och sist men inte minst: på vilket sätt tar det inte bort fokus från kvalitets- och tillänglighetsarbetet i den del av välfärdssektorn som alltjämt är offentligt driven?

  3. Jag har också svårt att se vad som blir så mycket bättre med att leka affär med våra gemensamma nyttigheter. Idag har privata inslag i den gemensamma sektorn (friskolor, vårdcentraler osv.) snarare försämrat den offentliga servicen. Friskolornas fria dragningsrätt har lett till en underfinansiering av den kommunala skolan (där finns en av anledningarna till det finska utbildningsundret – de har fortfarande enhetsskola) och vårdcentralernas fria etableringsrät i Stockholm har lett till att vården har försämrats i socioekonomiskt utsatta områden, eftersom privata aktörer föredrar friska och enkla patienter.

    Vad som däremot är intressant (och som jag nog kommer att återkomma till i ett framtida inlägg av ”Vänsterreformism”) är hur vi ger anställda i offentlig sektor mer makt och inflytande över sina jobb och den verksamhet de arbetar i. Här kan vi nog hitta intressanta frön i det som kallas intraprenad (fruktansvärt ord!) och den modellkommunmetodik som norska Fagforbundet (motsvarande Kommunal) har tagit fram. Det som förr i världen kallades ”industriell demokrati” kan mycket väl vara en viktig pusselbit i arbetet för att göra den gemensamma sektorn mer attraktiv som arbetsplats.

  4. Valet av vokabulär är viktigt. När vi skrev 1975 års partiprogram, införde vi, som en nymodighet initierad i en kongressmotion undertecknad av Bengt K Å Jphansson, begreppet ”den gemensamma sektorn”. Tanken var inte bara att hitta ett varmare uttryck än ”den offentliga sektorn”, som ju för tanken till offentlig byråkrati. Begreppet ”gemensam sektor” hade också ett ideologiskt innehåll: gemensamma, samhälleliga uppgifter finansierade gemensamt av medborgarna; privata alternativ existerade inte ens i vår fantasivärld på den tiden. Under en lång period, när jag hade inflytande över partiexpeditionens skrivregler (det fanns skriftliga sådana), använde vi konsekvent ”den gemensamma sektorn” i trycksaker, annonser, kongresstryck med mera.

  5. Enn
    Jag håller med. Är inte alls förtjust i begreppet ”den offentliga sektorn” av just de skäl du nämner. Dessutom tillhör jag en generation som började bli medveten om samhället i samma veva som Carl Bildt skorrade fram sitt ” den ofantliga sektorn”.

  6. Verkligen lovande och jag delar åsikterna. Jag har ännu inte läst rapportmaterialet men litet förskräckts över att man tycks anknyta till det språkbruk som borgarna etablerat. Då blir det lätt för alla ledarskribenter att slå ned på detta och inte se till den helhet som presenteras. Detta tycks även ha drabbat en del skribenter på s-info som just tagit fasta på detta uppenbarligen utan att ha läst hela materialet. Precis som Enn Kock antyder borde vi sträva efter att etablera ett eget språk för vad vi menar, ett språk som leder tankarna annorlunda. Nu för jag upp din blogg bland favoriter eftersom jag inte vill missa fortsättningen.
    Bo W med http://www.s-info.se/bowidegren

  7. Fantastiskt! Det är nästan så jag känner mig som sosse (vilket jag var glad att jag inte är när jag läste kravretoriken från Veronica Palm och Ylva Johansson).

  8. Visst kan vi använda den ”gemensamma sektorn” som begrepp. Det är ett bättre alternativ.

    Vad gäller det Fredrik söker tror jag att ordet och meningen är ”arbetsplatsdemokrati”. Att följa dessa norska kommuners, inte minst Trondheims, vore rejält spännande. Socialdemokratin borde utveckla ett program för detta.

  9. Daniel J

    Industriell demokrati är samma sak (eller åtminstone i samma familj) som arbetsplatsdemokrati, arbetarstyre och självförvaltning (autogestión). Industriell demokrati var den benämning som SAP använde när man tillsatte en utredning på 1920-talet.

Lämna en kommentar